Att smälta och temperera choklad

Vill du göra skarpa choklad som de kan "Den Store Bagedyst"? Så følg denne her metode.

Du kan smälta choklad i ångbad eller mikrovågsugn eller en chokladsmältning. De två sista är bäst eftersom ånga från vattenbadet kan förstöra din choklad. Men mikro kan också retas om du inte vet hur man gör ...

Tempererade chokladtemperaturer

Smält choklad som måste vara blank och ge en spricka när den äter den måste ha följande temperatur (använd därför en termometer)
Kom ihåg att din choklad får inte vara varmare än 50 grader under vägen och din choklad ska hamna med den här temperaturen:

  • Mörk chokladhärdning 30-32 grader
  • Mjölkchoklad anlöp 28-32 grader
  • Vit choklad anlöp 27-31 grader

När choklad har rätt temperatur kan den användas för att tillverka chokladformer, beläggningar, dekorationer etc.

Du kan möjligen. testa med en droppe choklad på en tallrik, den måste stelna och bli klar vid rätt temperatur

Hur smälter du choklad i en mikrovågsugn?

  1. Ta choklad i små bitar och lägg den i din skål eller chokladkopp

    (brug en skål af tynd plast eller silikone – helst ikke tyk plast eller porcelæn, da det holder for godt på varmen)

  2. Sätt värmen på mikroen för att driva mellan (Mikrovågor är väldigt olika och olika watt gör det svårt att göra ett universellt recept, men vi försöker ändå

  3. Häll chokladet (ca 100-200 g) i skålen och lägg den i mikrovågsugnen vid låg eller mellanliggande effekt
  4. Slå på mikrovågsugnen i 20 sekunder. Ta ut chokladet och rör om det
  5. Ge det 10 sekunder mer. Ta ut det och rör om igen
  6. Upprepa med 10 sekunder, rör om och eventuellt igen tills choklad är halvsmält
  7. När det är halvsmält, ge 3-5 sekunder åt gången. Rör om varje gång tills du inte smälter 1/3. När endast en tredjedel måste smälta rör den tills de sista bitarna smälts av den återstående smälta choklad
  8. Använd en termometer så att du kan mäta temperaturen (se översikt ovan)
    Om chokladet har blivit för varmt, rör om det, tillsätt lite extra choklad och rör om den är smält och temperaturen har fallit

Skulle du inte dela choklad i två delar och smälta bara en?

Det kan du också göra. Det är bara en annan metod. Smält istället 2/3 chokladstycken

  1. Sätt 2/3 av din choklad i mikrovågsugnen vid mellan strömmen i 20 sekunder som ovan och rör om för varje gång, men fortsätt tills choklad är 45-48 grader
  2. Ta sedan ut choklad och häll hälften av den smälta choklad som smälter i den choklad du har värmt
  3. Ta temperaturen
  4. Om det fortfarande är för varmt, häll mer osmältad choklad in i den, rör den ut och fortsätt tills chokladtemperaturen har fallit till den temperatur du vill ha den

Skall härdad choklad kylas?

När du har trimmat eller belagd din tempererade choklad, håll den till exempel cool. i tvättstugan, vinterträdgården eller i kylskåp

(dock maximalt 10 minuter i kylskåp, annars bildas kondens på choklad)

Populära
Populära
-29%
125.00kr
177.00kr
Du sparar: 52.00kr
KR
Populära
119.00kr
KR
Populära
129.00kr
KR
Populära
Populära
Populära
Populära
Populära
129.00kr
KR
Populära
139.00kr
KR
  • Blå
  • Lyserød
99.00kr
KR
Populära
69.00kr
KR
Populära
Populära