opskrift vingummi

Hur man gör hemmagjord gelé


Vi har gjort mango jelly, men du kan göra många andra typer av gelé och gör din egen smak till exempel. hallon, jordgubbar etc. (eventuellt från frost) och du kan lägga till extra arom om du till exempel har en hallonsmak (tillgänglig i välskötta stormarknader).

Du kan göra dem med eller utan socker.


Formen vi använde är en form av söta ankungar och ägg, men du kan göra gelé, liknande Lego block eller häftiga robotar. Det handlar bara om vilken (silikonform) du använder (och självklart kan du köpa den här.)

Vad du behöver för hemlagad jelly

  • 2,5 dl socker
  • 0,5 dl glukossirap
  • 1 dl vatten (plus 0,5 dl vatten för att koka din mango i)
  • 1 mango 
  • 1 tsk. citronsyra
  • 10 ark av gelatin
  • Bakspruta eller matolja
  • Gula fruktfärg eller pastafärg för en starkare gul färg
  • Möjligen. socker till din form
  • Möjligen. druvsocker
  • En silikonform
  • En termometer

 

Hur man gör hemmagjord gelé

  1. Skär skal av din mango och ta bort stenen
    Skär köttet i små ternar
    Ta ternerna i en liten kastrull med vattnet. Laga till en puré
    Peka puréen genom en sikta. Köttet som lämnas i sågen ska inte användas
  2. Nu behöver du en ny pott. Hur häller du socker, sirap, vatten och citronsaft i. Låt det koka i 15 minuter
  3. Ta med mangosaften (och eventuellt fruktfärg / pasta) i potten.
  4. Ta bort pannan från värmen, häll den i en skål och låt den svalna. Ställ termometer i
    Ladda 10 ark av gelatin i en skål med mycket kallt vatten tills den är mjuk
    När karamellmassan är ca 50 grader, får du din husbloss i (ta indränkt gelatin från vattnet).
  5. Rör tills det är upplöst (när du inte kan se det längre)
    Nu tar din silikon formen och sprutar formen med bakning spray eller gnid in matolja
  6. Om ditt godis är så socker, häll socker i mögel och dra nytta av det genom att skaka formen över diskbänken.
  7. Häll överskott av socker ut
  8. Sätt din form på en plan yta som du kan flytta, till exempel ett skärbräda. Häll din massa i hålen i formen, flyta inte över hålen. Bara till kanten. Använd en liten kanna eller en sked
  9. Sätt formen i kylskåpet i 30 minuter.
  10. Ta det här ur formen. Om du inte har använt socker kan du. sväng gelé i druvsocker. Då klibbar de inte lätt


Tips! för hemgjorda jelly

Om du strö socker, äta godis omedelbart, annars drar flytande socker ur jelly, och sedan blir de klibbiga
Man kan möjligen. (utan socker på) torka vingarna för att göra dem lite snävare i konsistensen.
Du ska sedan torka dem i ugnen vid 50 grader i 30 minuter.
Men kom ihåg att de måste vara i form, annars blir det en gelé pannkaka! - vi har försökt :-)

Populära
Populära
Populära
Populära
Populära
Populära
-51%
29.00kr
59.00kr
Du sparar: 30.00kr
KR